Türksat, başta olmak üzere uydu tv, uydu frekansları, uydu alıcısı, uydu frekansları, dijital yayın, karasal yayın, türksat 5B, Türksat frekansları, Türksat 5b yeni frekansları, disney channel frekansı, LALEGÜL TV frekans, uydu dünya, uydu dünyası, Türksat otomatik ayarlarının nasıl yapılacağına dair her türlü bilgileri sitemizde bulabilirsiniz

Türksat otomatik Arama Frekansı için Tıklayınız...


9 Mart 2015 Pazartesi

Saatler ne zaman ileri alınacak?
İşte yaz saatinin başlayacağı tarih

 
 
 

Her yıl tartışma konusu olan yaz saati uygulaması 2015’te ne zaman başlayacak? Bakanlar Kurulu kararıyla 28 Mart Cumartesi’yi Pazar’a bağlayan gece saatler, 1 saat ileri alınacak. Yaz saati uygulamasına geçiş 29 Mart 2015 saat 03.00'da 04.00'te olacak ve saatler 1 saat ileri alınacak.

Türkiye 26 Ekim 2014’te saatleri bir saat geri alarak kış saati uygulamasına geçmişti. Geçen yıl ise, yaz saati uygulamasının tarihi yerel seçimlere denk geldiği için ileri saate 1 gün gecikmeli geçilmişti.
Memurların mesai saatleri de değişecek.

29 Mart 2015’te yaz saati uygulamasının başlaması ile birlikte 30 Mart Pazartesi sabahı memurların mesai saatleri de değişecek.

İstanbul Valiliği 26 Ekim tarihinde kış saati uygulaması ile birlikte mesai saatlerini 08.00-12.00 ile 12.30-16.30 olarak belirlemişti. 30 Mart 2015 tarihinden itibaren yeniden eski saatlere dönülecek ve memurların mesai saati 08.30-12.00 ile 13.00-17.00 arasında başlayacak.

Saatler neden ileri alınıyor? Yaz saati uygulaması nedir?


Türkiye'de yaz saati uygulaması ilkbaharda başlayıp, sonbaharın ortasında bitiyor. Böylece 7 ay süresince ileri saat uygulaması yapılıyor.

16 Şubat 2014 tarih ve 28915 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararında uygulamanın amacı, 'gün ışığından daha fazla yararlanmak' olarak belirtiliyor. Saat değişiminden beklenen fayda ve tasarruf yaz saati uygulamasında gerçekleşiyor. Bütün bu değişimler, AB'deki saat düzenlemesine paralel şekilde yapılıyor.

Yaz saati uygulamasını kim icat etti?

21. yüzyılda devam ettiğimiz yaz ve kış saati uygulamaları 18. yüzyıla dayanıyor. Bu fikri ortaya atan ilk kişi, 1784 yılında Amerikalı politikacı ve fizikçi Benjamin Franklin oldu.

 
 
 
20. yüzyılın başında, İngiliz avukat William Willet, bir yaz sabahı, atıyla bir kasabadan diğerine gittiğinde, kasaba ışıklarının yandığını, ama dükkânların panjurlarının kapalı olduğunu görünce, bu elektrik kaybını bir gazetede dile getirdi. Bu haberden sonra, İngiliz Parlamentosu her yıl nisan ayının pazar günleri saatleri 20 dakika ileri, eylül ayının pazar günleri de geri almayı kararlaştırdı. Bu karar, 1910 yılında "ışık tasarrufu bölgeleri" adıyla yasalaştı. 1916 yılında 20'şer dakikalık süreler yeniden düzenlendi ve nisan-eylül aylarında, saatlerin 60 dakika ileri ve geri alınması uygulamasına geçildi.
 
Avrupa'da yaz saatine geçen ilk ülke ise Almanya oldu. Fransa, bu uygulamayı, cephedeki askerlerin daha iyi uyuyup, güçlerine kavuşmaları için 1916'da kabul etti. Bugün birçok ülkede yaz ve kış saati uygulanıyor. İngiltere'de Petts Wood kasabasında, avukat William Willet'in bir heykeli bulunuyor. Altında da şu cümle yazıyor: "Yaz saatinin yorulmaz savaşçısı"
 



 

0 comments:

Yorum Gönder